Konya, ilk çeyrekte ihracat rekoru kırdı

Konya, ilk çeyrekte ihracat rekoru kırdı

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın ihracat rakamlarını değerlendirdi. Kütükcü, ihracatını yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.1 artırarak 770 milyon 648 bin dolar rakamına ulaşan Konya’nın, çeyreklik bazda tüm zamanların ihracat rekorunu kırdığını vurguladı.

04 Nisan 2022 - 15:21

Konya’nın ihracatını artıran bütün ihracatçı firmaları ve çalışanlarını tebrik eden Kütükcü, “ Bu yılın ilk çeyreğinde ihracatımızın ilk 3 sırasında; uzun dönemdir liderliği elinde tutan makine ve aksamları sektörü ilk sırada, otomotiv endüstrisi ikinci sırada, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü üçüncü sırada geliyor. Konya’mız sanayi sektöründeki ihracatını tüm zorluklara rağmen artırmayı sürdürüyor. Bütün ihracatçılarımızı ve çalışanlarını yürekten kutluyorum ” dedi.

3 ayda 176 ülkeye ihracat

Konya’nın yılın ilk 3 ayında 176 ülkeye ihracat yaptığı bilgisini paylaşan Kütükcü, ilk 10 ülkeyi şu şekilde sıraladı: Irak, Almanya, ABD, Mısır, Rusya Federasyonu, Polonya, İtalya, İsrail, Cezayir, Birleşik Krallık.

Açıklamasında Rusya-Ukrayna savaşının Konya ihracatına etkilerini de değerlendiren Kütükcü, Rusya’ya Ocak ve Şubat aylarında artan ihracatın savaşın etkisiyle Mart ayında düştüğünü kaydetti.

Kütükcü, “Konya’mızın Mart ayı ihracatı Rusya-Ukrayna savaşından olumsuz etkilendi. Yılın ilk iki ayı Ocak ve Şubat’ta Rusya’ya ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 94.5 artmıştı. Mart ayında ise savaşın etkisiyle Rusya’ya ihracatımız bir önceki aya göre yüzde 56.9 düştü. Böylece bu yılın ilk çeyreğinde Rusya’ya ihracatımız yüzde 41.5’luk artışla 32.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ukrayna’ya ihracatımıza baktığımızda ise, Mart ayında yüzde 96.9’lık ihracat kaybı görüyoruz. Temennimiz bu savaşın bir an önce son bulması” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya Valiliğinden uyarı
Konya Valiliğinden uyarı
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0