Reklam
  • Reklam
Konya Şeker, Cihanbeyli’ye taşınıyor
Reklam

Konya Şeker, Cihanbeyli'ye taşınıyor

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Şehir merkezinde kalan Konya Şeker Fabrikası'nın Cihanbeyli'ye taşınacağını, birçok teknolojisi eski olan fabrikanın taşınıyor yerine yeni fabrika kuruyoruz demenin daha doğru olacağını söyledi.

24 Şubat 2023 - 16:53

Sözlerine Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, kalanlara baş sağlığı ve sabır dileyerek başlayan Erkoyuncu, enerjide hala döviz borçları olduğunu ve yapılanma sürecinde olduğunu ifade etti. Erkoyuncu, "1 milyar 100 milyon dolar enerjide borcumuz vardı. Borçlarda Soma Termik Santrali yapılandı, Kangal Termik Santrali ise yapılanma sürecinde. Bankalarla uzun süredir görüşüyoruz ama final görüşmelerine başlayacaktık. Bu ay bitecekti. Depremden dolayı ötelendi, bu ötelenme inşallah hayırlı olur” dedi.

Ramazan Erkoyuncu, gıda bölümünde 1 yıl içerisinde iyileşme olduğunu, borç ödediklerini, bankalarda yapılanma sürecinde olduğu için dondurulan borçları olduğunu kaydetti. Erkoyuncu, bazı yatırımlar da yaptıklarını ifade ederek, "Piyasaya günü geçmiş epey bir borcumuz vardı. Günü geçmişlerin tamamını kapattık. Bir daha da günü geçmiş pozisyonuna düşen hiçbir borcumuz olmadı. Şekerde hiç hoş olmayan bir dalgalanma oldu. Orada kendimizce bayağı bir çaba sarf ettik. Son zaman tonu 435 lira olan pancardan elde ettiğiniz şekeri kampanya bitiminde sonra 2022 Temmuz-Ağustos’ta 18 lira 50 kuruşa sattık ama elimizde çok az kalmıştı. Bugün tonu bin 450 lira olan pancardan elde ettiğimiz şekeri 17 lira 20 kuruşa sattık. 3 katı fazla hammaddenin satış fiyatı en son geçen yılın ürününden elde ettiğimiz şekerden daha düşük. Bugün 18 lira. Tabii ki biz satmak zorundayız. Pancar bedellerini ödeyeceğiz. Çiftçiden 6,2 milyarlık pancar aldık. Büyük bir kısmını nakdi, ayni avanslarla ödedik. 3,9 milyar da geçtiğimiz hafta ödemeye başladık” şeklinde konuştu.

KONYA ŞEKER’İN CİHANBEYLİ - ALTINEKİN BÖLGESİNE TAŞINMASI

Gıdada çok iyi olduklarını, çok daha iyi olacaklarını da belirten Erkoyuncu, “İki amiral gemimiz, şeker fabrikalarımız var. Biri Türkiye’nin en büyük kapasitesi Çumra diğeri de Konya. Konya’yı Cihanbeyli’ye taşıyoruz demeyeceğim, Cihanbeyli’ye fabrika kuruyoruz. Çünkü fabrikanın genel yatırım bütçesinin yüzde 15-20’si kadar buradan sadece makine götürebileceğiz. Çünkü bu fabrika 69 yaşında. İnşallah orası 14 bin ton kapasiteli olarak yapılacak. Oranın bütün projeleri bitti. Bir kazan problemimiz var. Elektriği kendimiz üretiyoruz ama Konya’da eski ızgaralı sistem var. Bir de doğalgaz var, doğalgazın maliyeti çok yüksek. Dolayısıyla 1 kilo şekere düşen enerji girdisi Konya’da 2 lira 10 kuruş. Ama Çumra’da çok modern bir buhar kazanımız var, elektriği ondan üretiyoruz. Oradaki 1 kiloya düşen enerji girdisi 60 kuruş. Kilo başına 150 kuruş fark var. Dolayısıyla Çumra’yı 17-18 gün fazla çalıştırdık. Keşke daha fazla çalışsak ama pancarın fiziki yapısı bozulduğu için mecburen burayı biraz daha uzattık. 497 bin 200 ton şeker ürettik bu yıl. Eğer biz bunun tamamını Konya’da üretseydik 700 milyon lira fark atıyordu. Dolayısıyla buranın gitmesi bizim için çok önemli. Orada yeni sistem olacağı için girdi maliyetleri çok düşecek. 200-250 bin ton şekerde bile 300 milyon lira tasarruf edeceğiz.

Taşıma işlemleri için çalışmalar hızla devam ediyor. Nisan-Mayıs gibi temel atmayı planlıyoruz. Mevcut fabrika alanı bakanlık eliyle kentsel dönüşüme giriyor. Önümüzdeki günlerde konut yapılmasına ilişkin netlik kazandırılmış olacak.” dedi.

TARIM KREDİ’YE AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİLECEK

Soma ve Kangal Termik Santrallerinde rehabilitasyon çalışmaları başlatacaklarını dile getiren PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Altınekin ilçesinde bulunan ayçiçek yağı fabrikasıyla ilgili bir gelişmeyi de paylaştı, “Tarım Kredi için ayçiçek yağı üretimi yapacağız.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KONYAOLAYTV'nin Şubat ayında izleyici sayısı 25 milyonu aştı
KONYAOLAYTV'nin Şubat ayında izleyici sayısı 25 milyonu aştı
Konyaspor öne geçti yine puan kaybetti 1-1
Konyaspor öne geçti yine puan kaybetti 1-1