Rektör Zorlu: ’Hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz’

Rektör Zorlu: 'Hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz'

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, geleneksel ‘Basın Buluşması’nda, gündemde olan farklı alanlardaki birçok projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Zorlu son günlerde sosyal medya da da gündem olan Prof. Dr. Hüsnü Çaksen'in bilimsel bir dergide yayımlanan makalesindeki ifadesiyle ilgili olarak "Soruşturma sürüyor. Akademik makalelerin editöryal yanı var. İncelenir ve kabul edilir. Editörler hocamızın tartışma konusu olan makalesini ve 4 başka makalesini yayından çekti. Dergiden de kaldırrdı" dedi.

08 Ocak 2024 - 18:16 - Güncelleme: 08 Ocak 2024 - 18:21

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin hedefleri doğrultusunda Türkiye’de sayılı, dünyada da bilinen tanınan bir üniversite haline gelmek için yoluna devam ettiğini söyledi. Basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik eden Rektör Zorlu, “Gazetecilik her alanda zor ve meşakkatli bir meslek. Sizlere Allah’tan kolaylıklar diliyorum” dedi.

2023 yılının zor şekilde geçtiğini ama Türkiye’nin zorlukları aşabilecek güçte olduğunu söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Şubat ayında ciddi bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Cenab-ı Hak ülkemizi, memleketimizi bu tür felaketlerden muhafaza buyursun inşallah. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin zorlukları rahatlıkla aşacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Filistin’de yaşanan insanlık dramı hakkında görüşlerini ifade eden Rektör Zorlu, “Filistin dramı artarak devam ediyor. İsrail terör devletini, yaptığı bu katliamdan dolayı lanetliyorum” diye konuştu.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, fiziki gelişmeler noktasında Hukuk Fakültesinin bir binaya kavuştuğunu belirterek, "Aynı zamanda Meram Meslek Yüksekokulumuz da Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinden ‘Ortak Derslikler’e taşındı. Hukuk Fakültesi için bu nokta önemliydi, marka değerinin de gittikçe yükselen bir fakülte olduğunu ifade etmek isterim. Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz de bu binaya yerleşti. Ekonomik şartlar dahilinde yeni bir bina yapma ihtiyacı olmadan bu binayı fonksiyonel olarak kullandık. Adalet Meslek Yüksekokulumuz da ‘Ortak Derslikler’e taşınıyor ama Adalet Meslek Yüksekokulu kapandı. Merkezdeki Adalet Meslek Yüksekokulumuz, Meram Meslek Yüksekokulu bünyesine dahil edilecek. Ereğli’deki de yeni bir meslek yüksekokulu açma teşebbüsümüz var, eğer açılırsa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu içerisine ya da mevcut meslek yüksekokulunun içerisine yerleştirilecek. Konya şehir merkezinde bulunan yerleşkelerimiz dışında biliyorsunuz ki Ereğli ve Seydişehir’de yerleşkelerimiz var. Fiziki olarak Seydişehir’de çok sıkıntımız yok, zaten binalarımız yeni. Ereğli’de çok eski olması hasebiyle maalesef Kemal Akman Meslek Yüksekokulumuz depremden etkilendi, çürük raporu alındı ve yıkıldı. Yerine yenisi inşa edilecek” dedi.

“Tıp Fakültesine bin 300 araçlık otopark”

Rektör Zorlu, “Tıp Fakültesi hastanemizin hamdolsun, Konya Büyükşehir Belediyesinin de gayretleriyle bin 300 araçlık otoparkı devreye girdi. Büyük sıkıntıydı, park sorunu şu anda çözüldü ve ücretsiz olarak vatandaşın hizmetine sunuldu. Diş Hekimliğine bir kantin kazandırdık, ciddi bir talepti. Günlük 2 bin kişiye hizmet veriyor Diş Hekimliği Fakültemiz. Görselliği ön planda, çok konforlu projeler yapılıyor. Bu mükellefin çizmiş olduğu kütüphane de bir hayırsever, Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Vakfı tarafından yapılıyor. Yaptırılan kütüphane Türkiye’de ilk beşe girebilecek nitelik ve büyüklükte muhteşem bir kütüphane ve 2025’de faaliyete geçecek. Köyceğiz Kampüsü’ndeki binalar şehrin mührü gibi, her taraftan görülebiliyor ve bu kütüphane de Konya şehir merkezindeki her yerden görülebilecek nitelikte bir yapı. BİTAM’ın yan tarafındaki B ve C laboratuvar bloklarının şu anda inşaatı başladı. Orada Malzeme ve Metalurji Mühendisliği, Güzel Sanatlar Seramik, Uçak Mühendisliği, Uzay ve Uydu Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği’nin bunun kullanacağı 34 adet laboratuvar ve atölye var B blokta. C blokta da Tıbbi Aromatik Bitkiler, Harita Mühendisliği İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği’nin kullanacağı 14 tane laboratuvar ve atölye var. İnşallah bu yıl bu iki bloğu hizmete açacağız. A blok da inşallah gelecek sene hizmete açılacak" şeklinde konuştu.

Üniversite-Sanayi İş Birliğinin Somut Örneği: OSB Teknik Meslek Yüksekokulu

Attıkları tohumların yeşerdiğini anlatan Rektör Zorlu, "Bunlardan birisi de OSB Teknik Meslek Yüksekokulu bu sene 2 yılı. 4 tane bölüm açtık 20’şer öğrenci alıyoruz ve CNC operatör bölümünü Türkiye’de ilk biz açtık. Makine Mühendisliği’ne gidecek öğrenci puanıyla buraya geldi. 4 dönemden oluşuyor malum Meslek Yüksekokulları. İlk dönem tamamen teorik. Öğrenciler, 2. dönem 2 gün sanayide, 3. dönem 3 gün sanayide, 4. dönem 4 gün sanayide. Yani buraya giren öğrenci sanayide işini bulmuş olarak mezun oluyor. Burada belirlediğimiz bölümleri tamamen sanayicilerin kendi istediği bölümler " dedi.

"Ereğli Kampüsümüzde yapı çalışmaları devam ediyor"

Rektör Zorlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu depremden etkilendi, yıkım kararı çıktı ve yıkıldı. İnşasına başlandı ve 2 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz inşallah. Ereğli’de Hayırsever Ali Talip Özdemir tarafından yaptırılan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binasının kaba inşaatı bitmiş durumda. Ereğli Belediyesi ile Ziraat Fakültemizin yürüttüğü Organik Tarım Projesi vardı. Yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazi Milli Emlak’tan tahsis edildi. 2 sene önce ekim faaliyetlerinin başladığı projede şu anda organik sertifika alma aşamasındayız. İnşallah bu sene sertifikayı aldıktan sonra Türkiye’de önemli bir işe imza atmış olacağız."

'Necmettin Erbakan Müzesi’ ve ‘Gençlik Merkezi’ projeleri

Necmettin Erbakan Müzesi projesinin de depremden etkilendiğini buna rağmen devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Zorlu, "Bu müzeyi birlikte yapacağız. Karatay Belediyesi, yaklaşık 6 bin metrekarelik bir yer tahsis etti. Proje aşamasındayız ve projenin sponsorluğunu Konya Büyükşehir Belediyesi yapıyor" diye konuştu.

"Kalite seferberliği başlattık"

Rektör Zorlu, "Kalite ve akreditasyon seferberliği başlattık. Artık Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) üniversiteleri akredite ediyor. 5 yıllık akreditasyon almak için büyük gayret sarf ediyoruz. Şu anda da Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Eğitim Fakültesinden 5 program ve Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi akredite oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi akredite için büyük gayret sarf ediyor. Akredite demek eğitimde kalite demek. İnşallah gelecek yıl çok daha fazla akredite olmuş bölümümüzle eğitim öğretime devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"NEÜ’yü sıralamalarda bulunduğu seviyeye getiren atama yükseltme kriterleridir"

Rektör Zorlu, "Necmettin Erbakan Üniversitesini bugün bu seviyeye getiren, sıralamalarda sıçramaları sağlayan temel neden atama yükseltme kriterleridir. Bu konuda asla taviz vermiyoruz. Kaliteli hocanın olduğu yerde kaliteli öğrenci de olur. Başarı olan bir yerde başarılı öğrenci de olur. Marka değeriniz artar. Bu konuda Akademi Ödülleri veriyoruz. Özel bir program yapıyoruz. Tanınan bilinen kişiler, bilim adamları geliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı’nı (NEVA) bunun için, sponsorluk yapsın diye kurduk. Şu anda amacına hizmet ediyor. Biz her sene ödül verdiğimiz alanları değiştiriyoruz. Akademik kriterlerimizi de değiştiriyoruz. Rankinglere bakıyoruz. İlk önce Times Higher Education (THE) ile başladık, şu an çok sayıda ranking kuruluşu ile çalışıyoruz. Sadece tek ranking kuruluşunun standartlarına bağlı kalmıyor, bütün sıralama kuruluşlarını masaya yatırıyoruz. Çünkü hepsinin parametresi farklı. Hepsinde iyi bir noktaya gelmek zorundayız. Necmettin Erbakan Üniversitesi bütün ranking kuruluşlarında ilk 5’e girmek zorunda. Bunun için gayret sarf ediyoruz." dedi.

"Türkiye’deki 209 üniversite arasında 14. sıradan 12. sıraya yükseldik"

THE Dünya Üniversiteler 2024 Sıralaması’ndan bahseden Rektör Zorlu, "Türkiye’deki 209 üniversite arasında 14. sıradan 12. sıraya yükseldik. Devlet üniversiteleri arasında bu yıl iki sıra daha yükselerek 6. olduk. Hedefimiz Türkiye’de ilk 5, dünyada ilk 500. Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

"Depremden sonra 30 depremzede öğrencimize burs veriyoruz"

Burs imkanlarında da söz eden Zorlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şu anda vermeye devam ettiğimiz mevcut ihtiyaç ve başarı burslarımıza ek olarak 2023 itibariyle, depremden sonra 30 depremzede öğrencimize burs veriyoruz. Ayrıca üniversite tercih döneminde derece yapan öğrencilere gelirlerse ciddi miktarda burs sağlayacağımızı söyledik. İlk 20’ye giren öğrencilere 20 bin lira, ilk 100’e 15 bin lira, ilk 500’e 10 bin lira ve ilk 500 ile bin arasına da 5 bin lira vereceğimizi söyledik. 4 öğrencimize bu kapsamda burs veriyoruz. Gelecek sene burs miktarımızı artırarak iddiamızı sürdüreceğiz. "

Üniversite-Belediye İş Birliği Projeleri

Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleriyle de çok iyi faaliyetler gerçekleştirdiklerini de hatırlatan Prof. Dr. Zorlu, "Marka değeri oluşmuş birtakım etkinliklerimiz var. Bunlardan birisi de yakında oluşan Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD). DOSD’un mutfağında biz varız. Selçuklu Belediyesi ile paydaşı olduğumuz SOBE’nin, Karatay Belediyesi ile paydaş olduğumuz Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nin mutfağında biz varız. Selçuklu Belediyesinin Sanat Akademisi’ne önemli derecede katkı sağlıyoruz. Karatay Belediyesi destekleriyle Karatay Sanat Akademisi adı altında Geleneksel Türk Sanatları bölümümüz tarafından çeşitli kurslar veriliyor. En önemlisi de Konya Büyükşehir Belediyesi ile kurulan Sosyal İnovasyon Ajansı (SİA). Seçimden sonra büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerimizle birlikte yeni projelere de imza atacağız. İmkan ve kabiliyeti birleştirince çok güzel bir sinerji oluşuyor. Üniversite-sanayi iş birliği gibi üniversite-belediye iş birliği de çok önemli. Bu iş birliklerinden Türkiye’de ve dünyada marka değeri olan kurumlar ortaya çıktı” şeklide konuştu.

Konuşmasının ardından NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüsnü Çaksen'in bilimsel bir dergide yayımlanan makalesindeki ifadesiyle ilgili sorusuna Rektör Zorlu şunları söyledi:

“Konuyla alaka soruşturma sürüyor. En kısa zamanda sonuçlanacağına inanıyorum ve kamuoyu ile de paylaşırız. Üniversite olarak yetki alanımızda olan ve olmayan hususlar var. Bu türlü akademik makalelerin editöryal yanı var. İncelenir ve kabul edilir. Editörler hocamızın tartışma konusu olan makalesini ve 4 başka makalesini yayından çekti. Dergiden de kaldırıldı.”

Toplantıda, NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Kahraman, Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu da; uluslararasılaşma faaliyetleri, Erasmus projeleri, Travma Uygulama Araştırma Merkezi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezi hakkında bilgiler verdi.

Program sonunda Rektör Zorlu basın mensuplarıyla birlikte Köyceğiz Yerleşkesi’nde yapımı devam eden ve tamamlanan binaları gezdi. İncelemelerin ardından program, Rektör Zorlu’nun basın mensuplarını uğurlamasıyla sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kemal Soylu yeniden  Basın Vakfı yönetiminde
Kemal Soylu yeniden Basın Vakfı yönetiminde
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı