Reklam
  • Reklam
Hayalim ‘Mevlana Kültür Köyü’ kurmak

Hayalim ‘Mevlana Kültür Köyü’ kurmak

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında, ilk kez geçen yıl başlatılan ve vatandaşların yoğun ilgisi üzerine bu yıl ikincisi düzenlenen Türbeönü Buluşmaları Sohbet Çadırı, birbirinden değerli konuşmacıları, Mevlana dostlarıyla buluşturuyor.

13 Aralık 2018 - 12:26

Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru, katıldığı programda, Hz. Mevlana’nın hayatı, onun öğretileri ve düşünceleri ile Mevlevilik ve mensubu bulunduğu Çelebi ailesinin yanı sıra Uluslararası Mevlana Vakfı’nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Konuşma öncesi, Uluslararası Mevlana Vakfı Musiki Topluluğunun tasavvuf müziği fasılının ardından söz alan Bayru konuşmasına, Velilerden bahsedilen yerlere Velilerin misafirleri gelir diyerek başladı. Hz. Mevlana’nın torunu olmak nasıl bir his sorusuna cevap veren Bayru, “Bunu tarif etmek mümkün değil. Bizler büyürken aile olarak taşıdığın kana hizmet etmelisin diye büyüttüler. Biz böyle öğrendik ve onun için bunun hissi yok. Abdülhalim Çelebi’nin torunu olmak nasıl bir şey dediklerinde ise iftihar ediyorum. Bu daha kolay anlatılabilecek bir şey, ötekini anlatmaya kelimeler yetmez” dedi.

‘MEVLEVİLER, KURTULUŞ SAVAŞINDA ATATÜRK’E DESTEK VERDİ’

Hz. Mevlana ve ailesinin, Afganistan’ın Belh şehrinden Karaman’a ve oradan Konya’ya geliş süreci ve Konya’da Selçuklu Hükümdarı Alaettin Keykubat tarafından karşılanması ve sonraki gelişmelerin yanı sıra Çelebi soyuna da değinen Bayru: konuşmasını şöyle sürdürdü. “Türkiye sınırları içinde en son resmi makam Çelebisi, Abdülhalim Çelebi’dir. Kurtuluş Savaşı`nda Atatürk’e destek vermiş ve ilk mecliste başkan yardımcısı seçilmiş, yeşil şeritli istiklal madalyası sahibidir. Bu da ailem adına iftihar edilecek bir konu. Tekke ve zaviye kanunu hazırlanırken Abdülhalim Çelebi, Atatürk`ün önerileri ile oğlu Bakır Çelebi`yi Suriye’nin Halep şehrindeki Mevlevihane’ye şeyh olarak atamış, kanunun çıkması ile birlikte Mevlevihaneler de kapanmış. Kısa bir zaman içinde de Abdülhalim Çelebi vefat edince oğlu Bakır Çelebi Makam Çelebisi seçilmiştir. Böylece makam Konya`dan Halep`e geçmiştir. Bakır Çelebi’den sonra oğlu Celaleddin Çelebi kısa bir zaman için Makam Çelebiliği yapmıştır. Suriye hükümeti de kendi sınırları içindeki Mevlevihaneleri kapatınca Makam Çelebiliği günümüzde ancak manevi olarak yaşamaktadır. Babam Celaleddin Çelebi`nin vefatından sonra bizler için manevi büyüğümüz kardeşim Faruk Hemdem Çelebi olmuştur” diyerek, Bayru daha sonra Uluslararası Mevlana Vakfı’nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

‘HAYALİM ‘MEVLANA KÜLTÜR KÖYÜ’ KURMAK’

Hz. Mevlana'nın öğretilerini anlamaya ve hayatında uygulamaya çok daha fazla ihtiyaç olduğunu ifade eden Bayru, Vakıf olarak Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin eser ve fikirleri üzerinde araştırmalar yapmayı, Mevlana'nın fikir hazinesini gelecek nesillere aktarmayı ve bu konuda gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki çalışmalara yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi. Semanın aslına uygun bir şekilde, ehil kimseler tarafından yapılması yönünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Bayru, bir hayali olduğunu belirterek, Konya’da “Mevlana Kültür Köyü” kurmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Projenin detayı hakkında da bilgi veren Bayru, proje ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’dan teklif geldiğini, ancak öncelikle Konya’ya yapmayı istediklerini ifade ederek, Hz Mevlana’nın öğretilerinin, kurslarda dersler halinde verileceği, 1001 günlük bir eğitim sürecini kapsayan, bir tür tatil köyü şeklinde planlandığını söyledi. Kendi yazdığı yeni kitabı “Evet Aşk Güzel Şeydir”e de değinen Bayru: “Bana sürekli Hz. Mevlana’yı soruyorlar, bende onlara bu kitapla cevap veriyorum” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'