"Gurbetçi mucitler"e yatırım kapısı

"Gurbetçi mucitler"e yatırım kapısı

Mevlana Kalkınma Ajansı, bu yıl çalışma programı kapsamında "Haydi mucitler, Konya ve Karaman"a diyerek, gurbetçileri kendi ülkesinde yatırım yapmaya çağırıyor.

29 Ocak 2014 - 13:54

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), bu yıl çıktığı çalışma programı kapsamında "Haydi mucitler, Konya ve Karaman"a diyerek, gurbetçileri kendi ülkesinde yatırım yapmaya çağırıyor.

MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, yaptığı açıklamada, her yıl kar amacı güden veya gütmeyen kuruluş, ticari işletme ve KOBİ'lere destek çağrısına çıktıklarını söyledi. 

Bu yıl çıktıkları 5. proje teklif çağrısında yenilik yapmaya karar verdiklerini belirten Akman, bu seferki çağrının, daha öncekilerden farklı olarak, sadece Konya-Karaman bölgesi için değil tüm Türkiye ve yurt dışına açık olduğunu ifade etti.

"Bilgi ve Teknoloji Odaklı Üretim Mali Destek Programı" ile yatırımcılara destek sağlanacağını dile getiren Akman, "Bu yıl gerçek kişilere açık proje teklif çağrısına çıktık. Enerji, Ar-Ge ve inovasyonla ilgili olmak kaydıyla yurt dışındaki gurbetçilerimiz de bize proje verebilecek. Yani başvurular, Ankara, İstanbul ve komşu bölgelerden olabileceği gibi artık yurt dışından da olacak" diye konuştu.

İşletme sahibi olmayan, patent sahibi ya da incelemeli patente müracaat edip, inceleme raporunu alan gerçek kişilerin, yeni programın önceliklerine uygun olarak ajansa projelerini verebileceğini anlatan Akman, bu projelerin, herkes için geçerli olan şekliyle değerlendirme süzgecinden geçerek destekleneceğini belirtti.

- Yüzde 50 destek sağlanacak

Bu kişilere ajans tarafından yüzde 50 destek sağlanacağına işaret eden Akman, "Yalnız, patentlerle ilgili bazı şartlarımız var. Belli mesafe almış bir icat veya buna benzer durumu söz konusu olan kişilerin, aldığı patent konusunu yahut inceleme raporuna konu olan müracaatını, projeye dönüştürmesini istiyoruz" dedi.

Akman, yatırımcıların proje başvurularını elektronik ortamda, 20 Şubat'a kadar yapması gerektiğini, projelerin değerlendirme sürecinden geçtikten sonra, yatırımcılardan Konya-Karaman bölgesinde işletme kurmasını isteyeceklerini ifade etti.

Daha sonra bu kişilerin işletmesini kurup, ajansla sözleşme imzalayacağına dikkati çeken Akman, kurulacak işletmeler için hibe vererek, yatırımcının her zaman destekçisi olacaklarının altını çizdi.

- "Elinde ciddi projeler olan gurbetçileri bekliyoruz"

"Fikir sizden, destek MEVKA'dan" sloganıyla, mucitleri bölgede yatırım yapmaya çağırdıklarını vurgulayan Akman, şöyle devam etti:

"Yeni uygulamamız, dış yatırımcıların bölgeye çağrılması ve bölgenin dış yatırımcıya açılmasıyla irtibatlı bir çağrı. Bu çağrıyla, özellikle bilgi ve teknoloji odaklı üretimin alt yapısını desteklemeyi amaçlıyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için bizim de bir şeyler yapmamız gerekiyor. Yurt dışında önemli sayıda vatandaşımız var. Yaşadıkları ülkelerde edinmiş oldukları ticari tecrübeler söz konusu. Bunların doğru şekilde, doğru yerlere, doğru işletme konularına kanalize olmasını arzu ediyoruz. Patent sahibi ya da incelemeli patent başvurusunda bulunan yurt dışında çok sayıda vatandaşımızın olduğunu düşünüyorum. Elinde ciddi projeler olan gurbetçileri bekliyoruz. Bir fikri, projesi olup bunu hayata geçirmek isteyen mucitler müracaat etsin. 'Haydi mucitler, Konya ve Karaman'a' sloganıyla, yurt içi ve yurt dışındaki yatırımcılarımızı çağırıyoruz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
Konyaspor Basket küme düştü
Konyaspor Basket küme düştü