Verem hâlâ önemli bir sağlık sorunu

Verem hâlâ önemli bir sağlık sorunu

72. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası çerçevesinde yurt genelinde olduğu gibi Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de Verem hastalığı konusunda bilincin artırılmasına yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

23 Ocak 2019 - 16:02

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Burcu Yormaz Verem hastalığı konusunda aşağıdaki açıklamalarda bulunarak, bazı soruları cevapladı:

TÜBERKÜLOZ (VEREM)

Tüberküloz, yani halk arasında bilinen adıyla verem, “Mycobacterium tuberculosis” isimli basilin insanlarda yaptığı, tüm organları tutabilen, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Tedavi olmayan bir tüberküloz hastası her yıl 10-15 kişiyi enfekte eder. Enfekte olan kişinin bağışıklığı baskılandığı durumlarda verem hastalığı ortaya çıkar.

Verem hala önemli bir sorun mudur?

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tahminlerine göre Dünya genelinde 2017 yılında 10 milyon yeni hasta ortaya çıkmış ve 1,6 milyon insan veremden hayatını kaybetmiştir. Dünya nüfusunun dörtte biri tüberküloz  basili ile enfektedir. Enfekte olanların %10’unda, aktif hastalık gelişir. Çok ilaca dirençli hasta sayısı da her yıl artmaktadır. Bu durumlar göz önüne alındığında; evet verem hala önemli bir halk ve sağlık sorunudur.

Tüberküloz(Verem)Hastalığının Klinik Belirtileri Ve Tedavisi

Hastalarda en çok karşılaşılan yada hastayı doktora getiren şikayetler; öksürük, balgam, hemoptizi (kanlı balgam), gece terlemesi, halsizlik ve kilo kaybıdır.Burada sözü edilen kilo kaybı son 6 ay içinde normalde olduğu kilonun en az %10'unun kaybedilmesi şeklindedir.Gece terlemesi ile kastedilen ise çarşaf ve yatak minderini ıslatacak kadar fazla terlemedir.Tüberküloz bildirimi zorunlu bir hastalıktır.Tüberküloz tespit edilen hastalar, hastaneye yatış endikasyonu varsa yatarak tedaviye başlanır,diğer hastalar ise verem savaş dispanserinden ilaçlarını alır ve evlerinde tedavi almaya başlar. Dünya Sağlık Örgütü, tedavi başarısını arttırmak için, tüberkülozlu hastaların her doz ilacının her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından içirtilmesini esas almaktadır. Bu tedaviye “Doğrudan Gözetimli Tedavi ”denir ve ülkemizde de bu tedavi şekli başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Tüberküloz tedavi süresi ortalama 6 ay sürer. Tedaviye başlandıktan ve düzenli ilaç kullandıktan 2 hafta sonra bulaştırıcılık ortadan kalkar. Ancak hasta tedavi almaya devam eder.

Tüberküloz (Verem)  nasıl bulaşır?

Mikrobik bir hastalık olan Tüberküloz damlacık yolu ile bulaşır. Tüberküloz hastasının kullanmış olduğu çatal, kaşık, kıyafet vb. kişisel eşyalarla bulaşmaz. Hastanın öksürmesi, aksırması, konuşmasıyla; içinde yaklaşık bir ile 3 mikrobun bulunduğu binlerce 1-5 mikron büyüklüğünde parçacıklar havaya saçılır. Normal kişiler bu havayı soludukları zaman mikrobu vücutlarına alabilirler. Ama mikrobun vücuda alınması hastalık oluşacak anlamına gelmez.

Tüberkülozdan korunmak için neler yapabiliriz?

Düzenli beslenmeliyiz. Bağışıklığı güçlendirmek için meyve, sebze, et ve balık tüketimini dengelemeliyiz. Fast-food ağırlıklı beslenmemeli, C ve D vitaminli gıdaları düzenli tüketmeliyiz.

Düzenli uyku uyumaya özen göstermeli, stresten uzak durmalıyız.

Günde en az 2 litre su tüketmeli ve düzenli egzersiz yapmalıyız.

30-35 yaş üstündeyseniz yılda bir kez check-up (çek-ap) yaptırmalısınız

Sigara, alkol ve uyuşturucu madde gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız

Tüberküloza karşı koruyucu özelliği olan BCG aşınızı çocuklarınıza mutlaka yaptırmalısınız. Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde Türkiye’de doğumdan 2 ay sonra yani 3. ayın içinde BCG aşısı yapılması önerilir ve hayat boyu sadece bir kez BCG ile aşılanması öngörülmüştür.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
Konyaspor Basket küme düştü
Konyaspor Basket küme düştü