Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rabia Köse Doğan’ın rehberliğinde son sınıf öğrencilerinin hazırladığı sergilenmeye değer görülen on bir projenin sunumu yapılarak sergilendi.
Rabia Köse Doğan; “1900 yılında Konya’da doğan izzet Koyunoğlu, hayatını eski eserlerin toplanmasına, korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına adayan önemli bir şahsiyettir. 1913 yılından itibaren topladığı eserleri 1973 yılında karşılıksız olarak Konya Belediye’sine bağışlamıştır. Eserler, öncelikle Koyunoğlu’nun kendi evinde sergilenmiş olup 1984 yılında Koyunoğlu Evi’nin yanına kendi adıyla inşa edilen müze ve kütüphane binasında sergilenmeye başlanmıştır. Koyunoğlu kütüphane ve müzesi, Türkiye’de belediyeler tarafından kurulmuş ilk özel müzedir. Üç bin metrekarelik alana sahip müze yapısı bodrum kat, zemin kat, ara kat ve birinci kattan oluşmaktadır. Etrafında geniş bir avlusu ve Koyunoğlu’nun hayattayken yaşamını sürdürdüğü evi bulunmaktadır. Müzenin içinde başta kütüphanesi olmak üzere, müze birimleri, kalıcı ve geçici alanları, konferans salonu, idari birimler ve servis hacimleri mevcuttur.” Dedi.
2014 yılında açılışının 30.yılını kutlayan yapıda geçirdiği tadilatların dışında kapsamlı bir çalışmanın yapılmadığını, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin konuya verdiği önemle, günümüz kullanımına uygun hale getirilerek yeniden işlevlendirme projelerinin hazırlanmasının amaçlandığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Rabia Köse Doğan, proje çalışmalarının öğrenciler açısındaki önemi; kavramsal temalarla içe yapılan metaforik yolculuk sonucu dışa vuran çalışmaların neler olduğunu tespit etmek, kentin kültürel mirasına sahip çıkmayı öğrenmek, uygulama projesine hazırlanmak ve geçmişle gelecek arasında güçlü bir bağ kurmak olduğunun altını çizdi.
Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rabia Köse Doğan; Proje çalışmasının kente sağlayacağı katkılarla ilgili olarak da kent için önemli olan yapının günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde iç mekân düzenlemesinin yapılmasını sağlamak, kullanıcılara yeni hizmetler sunacak çözüm önerisine kavuşturmak, yapının zamana bağlı eskime süreciyle yok olmasını önlemek ve 30. Yaşını geride bırakan yapıyı yeniden ele alarak gelecek nesillerin belleklerinde iz bırakacak bir eser ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.
Daha sonra projelerin maketlerinin sergilenmesine geçildi. Projeyi hazırlayan Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencileri eserlerini tanıttı ve katılım belgelerini aldılar.
Yorumlar
Kalan Karakter: