TORKU’dan son teknolojik üretim

TORKU'dan son teknolojik üretim

Dünyada ve Türkiyede ilk olarak Otoklav Sistemini kullanan Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasından çıkan Torku bulguru, lif ve protein bakımından  zengin olmasının yanı sıra ürünlerdeki besinsel fire kaybının da önüne geçiyor. 

18 Ocak 2024 - 11:45 - Güncelleme: 18 Ocak 2024 - 12:23

Dünyada ve Türkiyede ilk olarak Otoklav Sistemini kullanan Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasından çıkan Torku bulguru, lif ve protein bakımından  zengin olmasının yanı sıra ürünlerdeki besinsel fire kaybının da önüne geçiyor. 

Konya Şeker bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve mevcut alanı 120 bin metrekare olan Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikası, 62 bin proje alanı ve 24 bin metrekare kapalı alanı ile çalışmalarına aralıksız devam ediyor. 36 bin ton buğday stoklama kapasitesine sahip fabrikada buğday işleme kapasitesi 120 ton ve günlük üretim kapasitesi 100 ton olarak bilinirken, yapılan iyileştirme çalışmaları ile de bu rakamın artırılması hedefleniyor. Kalite ve kapasite alanında başlatılan iyileştirme çalışmaları Mart - Nisan aylarında tamamlanacak ve tesis başarılı faaliyetlerini sürdürecek. Bölge çiftçisinin makarnalık buğday hasadı ile  başlayan süreç alınan buğdayların ön analiz laboratuvarlarında analizleri yapılarak kalite kriterlerine göre sınıflandırılması eşliğinde devam etmektedir. Kalite kriterlerine göre sınıflandırılan buğdaylar her biri 6 bin ton, toplamda 36 bin ton stok silolarına alınmaktadır.
 
"SEKTÖRÜNDE LİDER ALMAN BÜHLER ve AMANDUS KAHL  TEKNOLOJİSİ TÜRKİYE'DE İLK DEFA ÇATALHÖYÜK BULGUR VE BAKLİYAT FABRİKASINDA
 
Buğdayın ön temizleme aşamasında Alman BÜHLER ve AMANDUS KAHL  teknolojisi Türkiye'de ilk defa Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasında kullanılmaktadır. Ön temizleme aşamasında buğday dışında kalan ve bulgurun kalitesini bozan tüm yabancı maddeler temizlenmektedir. Tam otomasyon sistem ve SORTEX kameralı ayrım sistemi kullanılan bu aşamada Türkiye'de ilk defa Alman BÜHLER ve AMANDUS KAHL teknolojisi Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasında kullanılmaktadır.

PROTEİN VE LİF DEĞERİ YÜKSEK BULGUR SADECE TORKU'DA

Son teknolojik ürünlerle donatılan Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasında ıslatma ve ön pişirme işlemlerinde de Türkiye'de ilk defa kullanılan Otoklav Sistem sayesinde buğdayın besinsel değerinin kaybetmeden pişirilmesi sağlanmaktadır. Pişirme ve kurutma safhası bulgurun kalitesine etki eden en önemli safhalardan biridir. Torku bulgurunu diğerlerinden ayıran en önemli kısımlardan birisi de kalitede son derece önemli etkisi olan pişirme ve kurutma safhasıdır. Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasında Torku bulgurları yüksek teknolojiye sahip makine parkurunda tamamen Otoklav Sistemi içerisinde gerçekleşmektedir. Ön haşlamadan çıkan buğdaylar Otoklav Sistemine girmekte, bu sistem buğdayın içerisindeki renk yapısına ve besinsel değerlerine zarar vermediği gibi buğdayın protein ve lif yapısını da korumaktadır. Aynı zamanda bu sistem sayesinde su tasarrufu da sağlanmaktadır.  Diğer fabrikalarda 14 proteinle normal haşlama kazanlarına giren buğdaylarda yüzde 1-2 besinsel fire kaybı olurken  sadece Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasında olan  Otoklav Sistem sayesinde besinsel fire kaybı olmadığı gibi buğday girdiği protein ve lif oranıyla beraber dışarı çıkmaktadır. Dünyada ve Türkiyede bu sistemi kullanan tek firma Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasıdır.

 

RAKİP FİRMA ANALİZİNDE BİRİNCİ

Doğallığını kaybetmeden ve herhangi bir katkı maddesi kullanmadan kırma ve parlatma işlemlerinden geçen bulgurlar, öğütme aşaması sonunda elenerek sınıflandırılmaktadır. Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasından çıkan bulgurlar sürekli olarak yapılan rakip firma analizinde  yüksek protein ve lif bakımından birinci seçilmektedir. Geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde öğütülen Torku bulgurları, lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakırken buğdayın en doğal halini sofralara ulaştırmaktadır. Hem Ar-Ge çalışmalarıyla hem alanında deneyimli isimlerle yapılan çalışmalar neticesinde Torku bulguru başarısını ispatlamıştır. El değmeden hijyenik şartlarda üretilen, tüm yasal mevzuatlara tam uyum içerisinde tartım kontrol cihazları ve metal detektörlerden geçirilerek paketlenen ürünler, tarladan sofraya güvenli bir şekilde ulaştırılmaktadır. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kemal Soylu yeniden  Basın Vakfı yönetiminde
Kemal Soylu yeniden Basın Vakfı yönetiminde
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı