KOBİ’lere yeni fırsat

KOBİ’lere yeni fırsat

1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek olan ‘Destekli Alacak Sigortası’ hakkında açıklama yapan ASKON Konya Şubesi Sektörler Birim Başkanı Osman Oflaz, uygulamanın KOBİ’leri ayağa kaldıracağını, son derece olumlu olduğunu ifade etti.

27 Aralık 2018 - 11:01

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Konya Şubesi Sektörler Birim Başkanı Osman Oflaz, 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek olan ‘Destekli Alacak Sigortası’ hakkında açıklamalarda bulundu. Konunun önemine dikkat çeken Osman Oflaz, “Resmi Gazete de 1 Ocak 2019 da yürürlüğe girecek olan küçük orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik devlet destekli alacak sigortasına ilişkin tebliğ yayınlanmıştır. Sigortalı olmak; vadeli alacaklarımıza tahsilat güvencesi sağlar, nakit akışımızı korur. Pazarlık gücümüzü artırır, müşterilerimizi daha iyi tanımamıza yardımcı olur, yeni pazarlara güvenle girmemizi sağlar, iş hacmimizi büyütür, yeni finansman olanakları sağlar. Ayrıca firmalarımız alacaklarına karşılık sigortalattığı işlemleriyle batık riskini ortadan kaldıracaklardır. Firmalar risk almaması sebebiyle müşteri ağlarını genişletip çoğaltarak kâr marjlarında da artış sağlayacaktır” dedi.

DEVLETİN ATTIĞI ÖNEMLİ BİR ADIM

Devlet destekli sigorta uygulamasını küçük işletmelerin ayakta kalabilmesi adına çok önemli bir adım olarak gördüklerini dile getiren Oflaz, “Türkiye tahsilatın en zor olduğu 20 ülke arasında 19. Sırada bulunmaktadır. KOBİ’lerin yüzde 20’si alacaklarını tahsil edemediğinden dolayı iflas etmektedir. 2017 yılında Türkiye’de 435 bin 414 karşılıksız çekler var iken 2018’in 11. ayına kadar 504 bin 611 karşılıksız çek ile karşı karşıyayız. Konya'mız da ise Kasım ayına kadar ödenmeyen çek 11 bin 148 adettir. Türkiye de vadelerin ortalama gecikme süresi 120 gündür. Ekonomik krizlerde en çok etkilenen iflas eden firmalar KOBİ’lerimizdir. KOBİ’lerin bu olumsuz durumdan çıkabilmesi için devletin sunduğu bu olanaktan her KOBİ li faydalanmalıdır.  Başvuru tarihinden itibaren en az 2 yıl önce şirketin kurulmuş olması gerektiğinden dolayı yeni açılmış firmalar sıkıntı ve güçlük çekebilirler. Bu destekte yayınlanmış olan 120, 180, 360 güne kadar vadeler günümüz piyasa koşulları nedeniyle sürekli değişen değer gösterdiği için vadelerin uzamasına ve para akışında daralmaya sebep olabilir. Bu yüzden vadelerin daha kısa tutulup nakit akışlarının daha kısa döngüde dönmesi biz KOBİ’lerin maliyetlerimizi daha da azaltacağını düşünmekteyiz. Vade uzadıkça prim tutarındaki oranlarında arttığından dolayı dolar ve Euro da ki değişmelerde KOBİ’lerin zarar etmemesi için vadeli satışlarda KOBİ destek vadelerinin düşürülmesini istiyoruz.  Alacak sigortası kapsamında risk değerlendirilmesinde kriterler merkez tarafından belirlenir. Bu merkez ‘1 (en düşük riskli)’’ile ‘’6(en yüksek riskli) ’ arasında skor verilecek, skoru 6 olan alıcılar sigorta kapsamı dışında kalacaktır. Bu merkez hangi kriterlere göre risk değerlendirilmesi yapacağını kanunda açıkça belirtilmemiştir. Ayrıyeten dün açıklanan konutlar ve küçük ve orta ölçekli işletmeler için doğalgaz indirimi yüzde 10, 2019 ve 2020’de ilk defa işe alınacak personelin sigorta ve vergi giderlerinin devlet tarafından karşılanacağını yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV alınmayacağı 2019 teşviklerinde yer almaktadır. 2019 teşvikleri arasında konutlar için yüzde 10 indirim uygulaması teşvik kapsamına alınmıştır. Biz üreticilerin maliyetleri düşürmek ve daha çok üretim yapmak için sanayi elektriğinin destek kapsamına alınmasını istiyoruz. Bu uygulamaların KOBİ’lere hayırlı olmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konyaspor yine hoca kurbanı 1-0
Konyaspor yine hoca kurbanı 1-0
Konya'da 90 bin uyuşturucu hap ele geçirildi
Konya'da 90 bin uyuşturucu hap ele geçirildi