Başkanlık sistemine adım adım
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Başkanlık sistemine adım adım

03 Temmuz 2014 - 12:18

AKP cumhurbaşkanı adayını açıkladı ve beklenen oldu.Erdoğan artık hedeflenen yola adım attı. Altmış yaşındaki Erdoğan eğer seçimleri kazanırsa, 2019'a kadar cumhurbaşkanı olacak ve ikinci bir dönem de bu görevi sürdürebilecek. Erdoğan bu durumda modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana en uzun süre liderlik yapan siyasetçi olacak.
Rakipleri, Erdoğan'ın hedeflediği daha güçlü bir cumhurbaşkanlığının, otoriter yönetimi sağlamlaştıracağından korkuyor. Destekçileri ise bunu, Erdoğan'ın NATO üyesi Türkiye'yi yeniden şekillendirmesi için büyük bir ödül olarak görüyor.
Erdoğan, üç dönemden sonra yeniden başbakan olamayacağı için cumhurbaşkanlığına aday oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi, ona ülkenin zirvesinde kalma izni verecek. Bu sayede Erdoğan, güçlü bir şekilde günlük siyasete karışabilecek.
AK Parti ard arda altı kez ulusal ve yerel düzeyde seçimleri kazandı ve işçi sınıfından aldığı sağlam desteği korudu.  Başbakan Erdoğan, bugüne kadar sürdürdüğü başarısına bir yenisini ekleyecek ve seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olacak.
Olacak diyorum çünkü herkes gibi bende kazanacağını biliyorum. Bu konuda muhalefetin başarısı ortada. Erdoğan’ın rakip bile görmeyeceği kadar zayıf bir çatı adayı ve bu çatı şimdiden çökmüş görünüyor.
Başkanlık sistemi Turgut Özal tarafından tartışmaya açılmış ve her zaman gündeme geldi. Fakat artık bu konuda ciddi adımların erdoğan tarafından atılacağını, Türkiye’de taşların yerinden oynayacağını düşünüyorum. Tam başkanlık sistemi olmasa da yarı başkanlık sisteminin gündeme geldiğini görebiliriz. Tam başkanlık yarı başkanlık sistemi ne derseniz; Başkanlık sistemi bir yürütme erkinin yasama organından bağımsız bir şekilde yönetimde bulunduğu hükûmet sistemidir. 
Başkanlık sisteminde yasamanın yürütmeyi fesh etme yetkisi yoktur.Yasama, yürütme ve yargı organları arasında kesin bir ayrıma ve dengeye dayanan, yasama ve yargı organlarının demokratik denetimi içinde, yürütmenin iktidar olanaklarını genişleten bir hükûmet sistemidir. Başkanlık sistemi, Başkanlık hükûmeti sistemi olarak da adlandırılmaktadır.
Yarı başkanlık sistemi; Başkanlık sistemi ile parlamenter sistemin karışımıdır. Yürütme gücü halk tarafından seçilen devlet başkanı ile meclis güvenine dayanan hükümet başkanı arasında paylaşılır. Fiili olarak ise yürütmenin başı devlet başkanıdır.
Aslında 1982 Anayasası, Cumhurbaşkanı'na tanıdığı olağanüstü yetkilerle parlamenter sistemin sınırlarını zorlamıştır. Bunun üzerine, Cumhurbaşkanı'nın doğrudan halk tarafından seçilmesi ve 2010 Referandumuyla yapılan değişiklikler eklenince, ortaya kendiliğinden 'Yarı Başkanlık Sistemi'ne benzer bir tablo çıkmaktadır.
AK Parti tarafından Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunulan 'Türk Başkanlık Sistemi' modeli tetkik edildiğinde son derece dikkatle ve hassasiyetle hazırlanmış bir hükûmet sistemi modeli olduğu görülmektedir.
Bu Başkanlık Sistemi modelinin, Tam Başkanlık ile Yarı Başkanlık Sistemleri arasında bulunduğu ve Türkiye'nin yapısına aykırı olmayan özellikler taşıdığı görülebilir. Bu sistemin uygulanmasıyla, vesayet rejiminin mevcut siyasî sistemin gelişimini önlemesi; sivil ve askerî bürokratik egemenliğe imkân vermemesi; Cumhurbaşkanı'nın parti üyeliklerinin devam edebilmesi; güçlü bir yürütme erkinin yanında onu dengeleyen yasama ve yargı erklerinin güçlülüğü, bu 'Türkiye Tipi Başkanlık Sistemi'nin olumlu özelliklerinden birkaçıdır.
Artık taşlar yerinden oynayacak ve çok şey farklı olacak. Diğer adayların şimdiden yenilgisini gördüğümüzden böyle bir değerlendirmede bulunuyoruz. Ülkemiz için hayırlara vesile olsun.

Son Yazılar