MALİYETLER ARTTI ENFLASYON YÜKSELDİ
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

MALİYETLER ARTTI ENFLASYON YÜKSELDİ

05 Haziran 2014 - 11:46

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinde ki sürekli ve hızlı olarak artışın yanında paranın değerinde de  sürekli bir düşüşü ifade etmektedir. Enflasyon ekonomiler için  ciddi sorunlar yaratmakta  ve ekonominin bozulmasına neden olmaktadır. 
Üretilen mal ve hizmetler, tüketicinin talebini karşılayamadığı taktirde talep fazlası nedeni ile fiyatlarda  artış yaratır ki bu da Talep enflasyonunu ortaya çıkarır. Bunun önlenebilmesi için  ya üretimi arttırmaya yönelik teşvikler ya da  tüketici  talebini azaltmaya yönelik tedbirler alınmalı.
Öte yandan ülkemizde görülen ve açıklanan enflasyon rakamlarına baktığımızda ÜFE’de endekslerin yukarıları gösterdiğine şahit oluyoruz ki bu da  maliyet enflasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Üretim girdilerinde oluşan fiyat artışları üretim maliyetlerinin yükselmesine bu da ürün fiyatlarında artışa sebep olmuştur. Ancak son dönemlerde baktığımızda inşaat sektöründe yaşanan gelişmeyle birlikte girdi maliyetlerindeki yüksek rakamlar, konut fiyatlarında inanılmaz bir artışa neden olmuştur. Sanıyorum buna hepiniz şahitsiniz.
Bir diğer sorun özellikle yaz aylarında enflasyon rakamlarını aşağılara çeken sebze ve meyve fiyatlarına baktığınızda üretim maliyetlerinin tüketicinin filesine de yansıdığını söyleyebiliriz. Çünkü artan rakamlar aynı parayla daha az satın alma imkanı sunuyor.
Üretim maliyetlerinde ki artış nedeni ile oluşan fiyat artışlarının ardından tüketicinin talebinde azalmaya neden olmaktadır ki bu da ekonomik durgunluğu yani  stagflasyonu beraberinde getirecektir. Bu nedenle enflasyonda ki yükselmeye karşılık gerekli teşvik ve tedbirlerin zamanında alınmaması halinde bu kısır döngü içerisine girilmesi ekonominin bozulmasına sebep olmaktadır.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı’nın faiz indirimiyle birlikte başlattığı tedbirler önümüzdeki günlerde yeni tedbirlerle birlikte haziren ayının daha olumlu ve ılımlı geçmesini sağlayacaktır.
Enflasyon ile mücadele de başarılı olabilmek için enflasyonu nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Enflasyonunun başlıca nedenleri olarak ; Tüketici harcamalarının gelirlerinden fazla olması, üretim de çeşitli nedenler ile azalma, Üretim maliyetlerinde artış olması, Tedavülde ki para arzının artması ve teknolojik yenilikler ve yetersizlikler söylenebilir.

Enflasyon nedeni ile üretici firmaların karları düşerken tüketicininden ihtiyaçlarını karşılamada alım gücü düşmektedir. Bu nedenle enflasyonda ki artış gerek ekonomik gerekse sosyal sonuçlar doğurmaktadır.
Enflasyon ile mücadele de  Devlet; uygun para politikaları izlemeli, Gelir ve gider arasında ki dengesizliği azaltmalı ve  Devlet harcamalarında tasarruf yapılmalıdır. Firmalar ; Üretim ve verimde ki artışa orantılı ücret artışı yapmalı, Aşırı karlarda feragat etmeli, Verimsiz yatırımlara yönelmemeli, Vergilerini gerçeğe uygun ve zamanında ödemeli ve rekabete ayak uydurmalıdır. Tüketiciler ise Bilinçli tüketim alışkanlığını edinmeli , aşırı, lüks tüketimden uzak durmalı ve tasarruflarını arttırmaya çalışmaları gerekmektedir.

 

Son Yazılar