İşsize emekliye bol keseden
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

İşsize emekliye bol keseden

21 Mayıs 2015 - 13:13

Seçime günler kala seçmenlerin hassas noktalarına dokunmaya çalışan liderler seçim sonrasında  ne yapacaklar doğrusu merak ediyorum.

Partili liderlerinin seçmen kitlesinin büyük çoğunluğuna, yani asgari ücretliye vaatleri belli. Kimi bin 500’e çıkarırken maaşları, kimi de bin liradan az maaş alan varsa istifa edeceğim diyor.

Toprağın altındaki çıkmamış, işlenmemiş madenlerin getirirsiyle ülkeyi bir anda şaha kaldıracak olan şaşkınların maaş vaatleri de çocukları dahi güldürür nitelikte.

Asgari ücretli vatandaşın geçim derdinden, üç kuruş maaşla geçinmek için attığı taklalardan, cebindeki kredi kartı sayısından herkesin haberi var aslında. Ancak haberi yokmuş rolünü de çok güzel oynuyorlar.

Hükümetin asgari ücretten ve emeklinin maaşından söz ederken takındığı tavrı da konuşmaya ya da anlatmaya kalksak sayfalar da yetmeyecektir.

Bugün bakıyorsunuz vekil adaylarının konuşmalarında ülkede artan gelir seviyesinden ve refahtan bahsediyorlar. “Aman orada durun ne konuştuğunuzu bilmiyorsunuz herhalde” denmez mi?  yaşamını krediye bağlayan, aldığı kredileri zamanında ödeyemediği için krediyle aldığı eşyasına, arabasına gelen hacizle elindekini avucundakini kaybediyor.

Toplum cebinde olmayanı harcayarak borca bağladığı yaşamını bozulan psikolojisiyle devam ettirmeye çalışıyor. Bakıyorsunuz krediyle yaşama da kolaylıklar sağlayan ve hatta borçları silen vaatleri de duyuyorsunuzdur. Ne diyelim hayrolsun…

Oy potansiyelinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan gençlerin, özellikle üniversite mezunu gençlerin yürekler acısı işsizliği giderek büyürken vaatlerde bol keseden gidiyor. Bu millet bugüne kadar ne diye işsizlikle boğuşuyor? Diye sormazlar mı adama? Madem işsizliğe son vermek bu kadar kolaysa…

Atanamayan öğretmenler seçimden sonra daha kolay atanabilecekler mi bakacağız. Mezun oldukları alanlarda çalışamayan gençlere iş imkanları oluşturulabilecek mi göreceğiz.

Açıklanan işsizlik rakamlarının çok daha üstünde işsizlik sorunu var ve gençler işsiz. Onlara çalışma alanları oluşturulmalı, yeni yatırımların önü açılmalı, vekil adaylarının dediği gibi ülkenin refah seviyesi yükseltilmeli. Yani onların belirttiği kadar yüksek yaşam standartları da yok.

Bu halk yaşam standartlarının daha iyi olmasını hak etmiyorsa,  olmayan bir şeyler varmış gibi gösterilmeye çalışılıyorsa o zaman vekil adaylarının yada liderlerin bu halkı kandırmaya haklarının olmadığını da bilmesi gerekiyor.

Vaatler havada uçuşurken 7 Haziran’a az bir zaman kala toplumun kendi değerini iyi bilmesi önemli ve vereceği bir oy çok kıymetli. Tabi oylarda dümen dönmezde yerini bulursa.

Son Yazılar