Bu iştah Devleti doyurdu
Haşmet Öyken

Haşmet Öyken

Bu iştah Devleti doyurdu

14 Ağustos 2014 - 11:15

Geçtiğimiz haftayı Antalya iki önemli gündemle kapattı.

Siyasette Büyükşehir Meclisinde yaşanan ‘Pensilvanya Krizi’, iş dünyasında ise Kemerağzı’ndaki turizm arazilerinin satışı çok konuşuldu.

Bana kalırsa bu iki gündem  Cumhurbaşkanlığı seçimlerini solladı.

Aslında Ak parti Başkent’ten basmıştı düğmeye. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için her il’de büyükşehir Belediye başkanlarından Recep Tayyip Erdoğan’ın ne kadar o kenti sevdiğini söylemeleri istenen toplantılar yapmaları....

Konya’da Tahir Akyürek, Antalya’da Menderes Türel, Erdoğan’ın gönül tellerininin nasıl titrettiğin anlatmaya çalıştılar kamuoyuna. Ve diğer AkP’li iller.

Türel bir taraftan Ankara’ya çalışırken öte yandan Meclis’te güle oynaya CHP’lilerin  bam teline bastı.

Her iki tarafında kendi taraflarına mesaj vermeye çalıştığı meclis’te yaşananları yine en iyi başlıkla Antalya Ekspres’te tarafımdan atılan manşet yansıttı.

CHP gizledi

Türel cıplattı!....

........

Yine benim gündeme taşıdığım Kemerağzı’ ndaki turizm arsalarının ihalesi ve geçmişte tamamlanmayan turizm yolundan dolayı Devletin nasıl trilyonlarca lira zarar ettiği haberi çok konuşuldu.

Zamanında 500 bin liraya turizm ve günübirlik alanlarının, iki milyon dolara otel arazilerinin kapatıldığını yazmıştım. Devletin kendi yolunun kendi yapmadığı için çayın taşı ile çayın kuşunu vuranların hikayesini...

O günlerden bu günlere geldik.

Hafta sonu devlet iki arazisini 484 milyon TL’ye sattı. Nerden bakarsanız 180 milyon Avro!...

Bu iki turizm arazisine talip çoktu.

Ama Manavgatlı turizmci ailelerin bu kadar istekli olduğunu kimse bilmiyordu.

Her şey Ankara’daki ihale ve pazarlık sürecinde ortaya çıktı.

Antalya birisinin Cömertoğlu ailesinde diğerinin ise Şükrü Ceylan’da kalmasını beklerken her iki arazi için Manavgatlı Stone Group ve Yörükoğulları piyasayı allak bullak etti.

Deniz’e cephesi olmayan arazı için finale Ramazan Taş ve Fehmi Kara kaldılar. Bu arazi 259 milyon TL’ye Ramazan Taş’ta kaldı.

Ramazan Taş, ikinci arazi için de istekli olduğunu gösterdi. Deniz cepheli ve günübirlik alanı da bulunan 23 bin metrekarelik arazi için bu kez üç Manavgatlı yarıştı. Taş ve Kara’ların arasına Manavgatlı bir başka aile Tümbüloğulları’da katıldı.  İlk araziyi alan Ramazan Taş ikinci ihaleden rakamların yükselmesi üzerine çekildi. 39 bin metrekarelik araziyi Ramazan Taş’a kaptıran Fehmi Kara karşısındaki  Ali Rıza Tümbül  ısrarlı olunca pazarlık kızıştı. Tümbül’ün her artırımına cevap veren Fehmi Kara’nın bu kararlılığı karşısında Tümbül çekildi. Ama yaklaşık 175 milyon TL’ye gitmesi beklenen arsa 225 milyon’u buldu.

Sonuçta devlet çok iyi kazandı.

Zamanında 2_3 trilyona sattıkları arazileri bu kez 250 trilyona alıcı buldu.

Kısacası Manavgatlıların iştahı devleti doyurdu!...

...

Zenginin malı züğürtün çenesini yorarmış diyeceksiniz ama öyle değil.

Şimdi sıra böylesine büyük yatırımlara para yatıranların Antalya’ya verdiklerine bakalım.

Eğer araştıracak olursak vergiden düşürdükleri bir çok hayırları vardır.

Okul yaptırmışlardı.

Belki sağlık ocağı.

Ölmüşlerinin adına cami filan...!

Ama beni hafızam yanıltmıyorsa Stone Group geçtiğimiz sene Antalyaspor yönetimine küçük kardeşleri Kemal Taş’ı vermişti.

Pambuk eller cebe denildiği zaman bir  daha adı sanı duyulmamıştı....

Belki bundan sonra Karalar ve Taşlar Antalya’ya bir adım daha yaklaştıkları için canı gönülden sarılırlar bizim değerlerimize.

Bende hikaye çok...

Biraz zaman geçsin bu ihalelerin öyle bir ayrıntısı var ki !

Çok şaşıracaksınız çok!....

Son Yazılar