2015’te 685 milyon dolara satın alınan Soma Termik Santrali, Konya Şeker’in artan borçları ve kömür teminindeki sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerini tamamen durdurdu. PANKOBİRLİK Başkanı Ramazan Erkoyuncu, santralin kapatılmasının Soma için büyük yıkım olacağını vurguladı.
Türkiye’nin önemli tarım ve enerji şirketlerinden Konya Şeker’e bağlı Soma Termik Santrali, yaşanan mali sıkıntılar nedeniyle üretimi durdurdu. 2015 yılında 685 milyon dolarlık yatırımla devralınan santral, kömür tedarikindeki kriz ve artan borç yükü nedeniyle kapatma sürecine girdi.
Santralin kapanma kararı, Konya Şeker’in mali sıkıntılarını da gözler önüne serdi. 2021’de 17 milyar TL olan borç, 2025 yılı itibarıyla 67,8 milyar TL’ye yükseldi. Şirketin en büyük alacaklılarından Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)’ne olan 18 milyar TL’lik borcunu ödeyememesi, kömür sevkiyatının durmasına neden oldu.
Soma Termik Santrali, on yıldır işletmesini üstlenen Konya Şeker'in biriken borçları nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Somalılar ise birçok kişi için geçim kaynağı olan santralin kapanmasından endişe duyuyor.
Termik santralin kapanmasını istemeyen Somalılar, santralin borçlarının yapılandırılması gerektiğini, santralin kapanması halinde, perişan olacaklarını ifade ederek, "Santral kapanırsa Soma biter. Çünkü Soma'da birçok nüfus var, işçi sınıfı. Santrale dayalı kamyoncular batar” şeklinde açıklamaları var. O zaman santral kapandığı zaman çok sayıda kişinin de işsiz kalacağı kaçınılmaz bir son olarak karşımızda duruyor.
Öte yandan ilçede tarımın ve köy hayatının bittiğinden dem vuran esnaf, geçimin madenlerden sağlandığını, santral kapandığında doğrudan madenlerde kapanacak demek olduğundan çok büyük bir işsizlik ve ekonomik sıkıntı ilçede baş gösterecek.
Aslında Konya Şeker’in esas işi gıda… nereden çıktı bu termik santral işi diye sorarsanız o dönemin başkanı Rcep Konuk siyasete girince burada da siyasi bazı emeller gerçekleştirilmiş de oldu. Fakat Soma Konya Şeker’in başına her zaman bela oldu ve artık bu kambur taşınamaz hale geldi.
Santral demek maden demek. Yani Somanın gelir kaynaklarının en önemlilerinden birisi santral. Çok sayıda insanımız oradan ekmek, para kazanıyor oradaki halk ekmeğini oradan kazandığı için elbette santralin kapanmasını istemiyor. Fakat teknoloji çağında yenilenebilir enerji kaynaklarının daha aktif olması ve üstelik santralin filtresiz çalışması halk sağlığı açısından da olumsuzluklar taşıyor. Ancak diğer taraftan değerlendirdiğimiz zaman çiftçi dostu Konya Şeker’in sırtındaki bu yükten bir an önce kurtulması da gerekiyor.
Esas işi gıda olan Konya Şeker, ya da bilinen adıyla TORKU Konya için önemli değer ve biz bu değeri Soma için feda etmeyi hiç istemiyoruz.
Madenler devlet eliyle çalıştırılmalı ve oralarda çalışan halk da mağdur edilmemeli. Fakat Konya Şeker her türlü şartları zorlayarak durumu kurtarmaya, buranın devlet eliyle çalışmasını sağlamaya çaba gösteriyor.
Umalım ki Konya Şeker bu yükün altından en az zararla kurtulsun. Bu kamburu sırtından atsın. O zaman Konya Şeker’in kendi alanında yapacağı çalışmalar da daha verimli sonuçlar alınacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: