Artık mızrak çuvala sığmıyor! İşsizliğin çok yüksek olmadığı masalları... İşsizlik 0,1 ya da 0,2 puan azaldığında veya arttığında yapılan bitmek tükenmez yorumlar, açıklamalar... Artık hepsini geçin! Gerçek burada, bu verilerde yatıyor. Hangi verilerde mi; eğitimini tamamlamış ancak ya henüz iş bulamamış ya da işini kaybetmiş, sonuçta boşta gezen gençlere ilişkin verilerde...
Kaynak TÜİK, yani resmi veriler. Bu verilere göre bu yılın ilk çeyreği itibarıyla yaşları 15-34 arasında bulunan tam 6,7 milyon genç ne eğitimde ne istihdamda, yani boşta geziyor.
Gençler umutsuz...
■ Gençler gelecek kaygısı içinde...
■ Gençlerin gözü yurt dışında...
■ Gençler evlenmiyor, evlenemiyor...
■ Gençler çocuk yapmaktan kaçınıyor... Çünkü eğitimini tamamlamış her 100 gencin;
■ 15-24 yaş grubundaki 23'ü...
■ 25-29 yaş grubundaki 33'ü...
■ 30-34 yaş grubundaki 31'i işsiz ve boşta geziyor.
Kendinizi bir anlığına, 30'lu yaşlara yaklaşmış ya da aşmış ve hâlâ iş bulamadığı için kendisini zar zor okutmuş olan ailesine muhtaç bir gencin yerine koyun!
Okul bitmiş, eğitim tamamlanmış; iş yok. Hatta üniversite eğitimi sona ermiş, yine iş yok.
Ev hanımı ya da ev kadını olarak dilimize yerleşen bir ifade var. TÜİK’in verileri gösteriyor ki artık bu ifadeye ev erkeği de eklenecek.
Ne eğitimde ne istihdamda olan 15-24 yaş grubunda 963 bin, 25-29 yaş grubunda 573 bin, 30- 34 yaş grubunda 390 bin erkek bulunuyor.
Toplamı 1,9 milyonu aşan bu işsiz gezen erkekleri de bundan sonra herhalde ev erkeği diye tanımlamak gerekecek.
Bu oranları kadın erkek olarak sınıflandırdığımızda kadınların işsizlik oranları erkeklere göre daha yüksek fakat artık dilimize yeni bir tanımlama da bu durumdan dolayı ev erkeği kavramı olarak yerleşecek görünüyor.
İstihdam sorunu ekonominin en derin ve bir türlü çözüme kavuşturulamamış sorunu olarak her zaman karşımıza çıkar. Fakat son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler dolayısı ile de küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra büyüklerinde batışlarını izlemeye doyamıyoruz. Konkordato ilan edenlerin sayısı hiç hafife alınacak gibi de değil.
Ortada işletmeler olmayınca çalışma alanları da daralınca elbette gençler işsiz kalacaklar. Üstelik her geçen gün artan işsizlik geçim sıkıntısını da beraberinde getirince, icra mahkemelerinin dosya sayısı da artış gösterdi.
Tüm bunlardan yola çıktığımızda ülkesinden umudunu kesmiş gençleri görmek bizi gerçekten üzüyor. Ne eğitim aldıkları alanlarda çalışma imkanları bulabiliyorlar, ne de geleceğe güvenle bakabiliyorlar. Gözlerini yurt dışına dikmiş, en kolay nasıl bir çıkış kapısı bulurum arayışını sürdüren gençlerin sayısı da hafife alınacak gibi değil. Yoksa vatan bayrak, millet kavramlarını arka plana mı attı bunlar diye düşünüyorsunuz. Fakat bir patron çalışanını mutlu etmezse ondan beklediği verimi alamaz. Mutsuz ve umutsuz gençlerle geleceğe umutla bakmaya devam edceğiz.
Yorumlar
Kalan Karakter: